Hemingways sista flamma

Hemingways sista flamma
Author:
Genres: Biografier, Skönlitteratur
Publication Year: 2005
ISBN: 9789170023026
Författaren, den kulturelle mångsysslaren och Malmöprofilen Jan Sigurd gav för sex år sedan ut Hemingway och svenskarna en mycket uppskattad och kritikerrosad bok om Hemingway och hans möten med svenskar i olika sammanhang.

Overview

Författaren, den kulturelle mångsysslaren och Malmöprofilen Jan Sigurd gav för sex år sedan ut Hemingway och svenskarna en mycket uppskattad och kritikerrosad bok om Hemingway och hans möten med svenskar i olika sammanhang. I höst kommer boken i en ny, utökad och omarbetad upplaga under titeln Hemingways sista flamma.

I den nya utgåvan avslöjar Jan Sigurd de häpnadsväckande turerna kring Svenska Akademiens val av Ernest Hemingway till 1954 års Nobelpristagare i litteratur. Sigurd har fått exklusiv tillgång till anteckningar och protokoll ur Akademiens arkiv, som visar att valet av Hemingway var långt ifrån självklart.

Trots att Hemingway aldrig besökte Sverige, hade han flera svenska vänner, bekanta och kontakter. I Hemingways sista flamma får vi stifta bekantskap med svenskan Birgitta som blev Hemingways sista förälskelse och som Jan Sigurd träffar 46 år senare. Förutom den sista flamman möter vi en rad färgstarka svenska personligheter som alla haft en relation till Hemingway, bland andra:

Olle Adolphson, som fick kontakt med Papa under fiestan i Pamplona 1959.
Bror Blixen, storviltjägare och Hemingways tvillingsjäl, gift med Karen Blixen under sju år.
Eva Dickson som bland annat deltog i Monte Carlo-rallyt maskerad till karl.
Ingrid Bergman, handplockad av Hemingway för huvudrollen i Klockan klämtar för dig.
Stig Berggren, frivillig i Spanska inbördeskriget och förälskad i spanjorskan Maria, som även attraherade Hemingway.

Med dessa svenskars hjälp tecknar Jan Sigurd en mångfacetterad bild av Hemingway och låter oss lära känna en inofficiell sida av den litteräre giganten. Stora delar av bokens bildmaterial kommer från privata arkiv och är aldrig tidigare publicerat.